Zen rajz-oldás

 
 

Két éves kortól kedvenc időtöltésünk a firkálás. Mindenki látott már rajzolásba belefeledkező kisgyermeket, aki élvezettel tölti meg a papírt vonalakkal, pontokkal. Még az olyan társadalmakban is, ahol nem áll rendelkezésre rajzeszköz, a gyermekek megtalálják a módját, hogy rajzoljanak, hóba, homokba, kőre.

 

Mi történik ezzel a remek időtöltéssel felnőttkorban? Javarészt elfelejtjük, nem pazaroljuk rá az időt.

 

Valóban így van? Részben igen. Viszont mindenkivel előfordult már – van, akivel rendszeresen, van, akivel ritkábban, – hogy értekezleten, előadás hallgatás vagy telefonálás közben firkálni kezdett. Ennek nyoma látható az iskolapadokon, házfalakon, bérházak liftjeiben. Füzetmargók, WC-k falai tanúsítják, hogy nem veszett el belőlünk kedvenc gyermekkori időtöltésünk.

 
 

Miért jó rajzolni, firkálni?

 

Oldja a feszültséget, stresszt, kikapcsol, pihentet. Aktivizálja a jobb agyféltekét, és az agyféltekék integrációja által pedig új ötletekhez, megoldásokhoz juthatunk. Az összefüggések meglátása által “megvilágosodhatunk” életünk dolgait, feladatainkat illetően. Növeli az agy koncentrációs képességét, támogatja az inspirációt, relaxál, jó hatással van a mentális jóllétre.

 

Mivel a firkarajz az alkotás egy öntudatlan formája, miközben firkálunk, legmélyebb érzéseinket írjuk ki magunkból: félelmet, múltbéli traumákat, frusztrációt, dühöt, vagy éppen elfojtott vágyainkat.

 

A firka a mozdulat nyoma, minden rajz közül a legbeszédesebb, mert teljesen szabadon, megkötések nélkül készül. Sok új dolgot megtanulhatunk magunkról általa. Segít az itt és mostban lenni, kiűzi a fejünkből a rengeteg gondolatot, aggodalmat, elrepít egy másik világba, ezáltal tehermentesíti lelkünket, elménket.

 

Egy jó kis rajzolás nyugalmat, örömöt és a szabadság érzését hozhatja.

 

Itt nem számít, hogy valaki tud-e rajzolni, ezért mellőzhető a görcsösség. Az alkotás öröme pedig növeli az önbizalmat, bátorságot ad, melynek gyümölcsét életünk más területén is hasznosíthatjuk.

 
 

Mi a zen rajzolás?

 

A zen önmagunkba mélyedést, belső koncentrálást jelent. Vallás és filozófia, út a derűs nyugalom eléréséhez a figyelem által.

 

A zen rajzolás célja a pillanatra történő összpontosítás. Kreatív önkifejezési mód, amely könnyen megtanulható, sokszor mókás, könnyed, elegáns metaforája kusza, gubancos életünknek.

 

A tevékenység maga egyszerű minták ismétléséből áll. Nem korlátozzák szabályok, megkötések, kreativitásunk szárnyalhat közben. A zen rajz egyszerre strukturált, szervezett, és spontán, kötöttség nélküli, hóbortos.

 

A relaxált összpontosítás megnyugtat, feltölt, pihentet.

 

Kreativitásunk nő, kiszélesedik perspektivikus látásmódunk az élet egyéb területein is. A kész alkotás sikerélményt, örömöt és önbizalmat hoz életünkbe.

 

Eszközigénye minimális, csak papírra és vékony hegyű filctollra van szükség. Magunkkal hordható, akár egy zsebben elfér, bármikor elővehető.

 
 

Az önismereti és alkotásterápiás módszereken alapuló műhely célja, hogy a résztvevők megtapasztalják a szabadon alkotás örömét, pozitív hatásait. A vezetett közös munka átlendít a kezdeti nehézségeken, bátorságot ad, alapvető technikákat és fogásokat mutat be. Aki eddig azt gondolta magáról, hogy nem tud rajzolni, ezentúl másképpen tekint önmagára, felfedezi saját kreativitását, művészetét. Minden eszközt és anyagot biztosítunk.
Különösen ajánlható azoknak, akik úgy gondolják, hogy nem tudnak vagy nem mernek rajzolni, azt hiszik, nincs hozzá tehetségük, félnek a kudarctól. És azoknak is, akik nehezen fejezik ki önmagukat, érzéseiket; illetve nincs elég önbizalmuk, magabiztosságuk.